SLAĐANA S. STOJANOVIĆ

dipl.likovni umentik-slikar

 Sladana S. Stojanovic, autor

U svom dosadašnjem radu bavila sam se figuracijom i jednim vidom izražavanja u kome su boja, gest-ekspresivnost, dominantni bez obzira na motiv. Boja kao fenomen je moje polazište i krajnji cilj. Koloristicki odnosi, vibracije boja i njihovi dodiri, titraj samih boja poražavanih gestom jesu moja fascinacija. Trudila sam se da rešim problem boje koja je u odnosu na boju sekundarna. Primetila sam da punjenjem bojom forma Ťotežavať, zadobija jedno specificno dejstvo. Namera mi je da pojacam ovaj proces apstrahovanjem što bi rezultiralo probojem boje kroz formu. Želim da nateram svaki predmet da otkrije svoju boju i potom da ga porodim/izvucem iz nje. Ovakvo prevodenje zahteva naglašavanje doživljaja-samim tim slika mora postati jedinstveno, otvoreno živo tkivo.

Milica Stevanovic, profesor


Sladjana S. Stojanovic je mlad umetnik ciji je rad vec lako prepoznatljiv. U njenom slikarstvu i crtež i boja ravnopravno sudeluju u gradnji karakteristicne ekspresivne kompozicije slike. Crtež je izveden snažnim ponekad skoro brutalnim gestom a kolorit je zvucan do reskosti. Boja je naneta u širokim potezima kojima se zahvataju površine cesto velikog formata. Za razliku od ovog Ťsurovogť prosedea, motivi njenog slikarstva su Ťpitomiť elementi svakodnevnog okruženja: vizure ulica, kompleksi zgrada, morski predeli, fizionomije prijatelja...Portreti, široko postavljeni ponekad daleko iznad Ťprirodne velicineť, kao da se i sami povremeno pretvaraju u prizore predela ili cak celih planeta.
Sladjana S. Stojanovic je zainteresovana za životne scene, za jednostavne prizore kojima hrani svoje slikarstvo ne podležuci pritiscima Ťtrendovať u modi, ali ipak veoma otvoreno prema novim iskustvima. Pristup Stojanoviceve slikarstvu je iskren i pun emocija, koje ona nastoji da obuzda i ulije u energiju slikanja. Može se pretpostaviti da ce njen dalji razvoj ici u tom pravcu koji nam izgleda posebno zanimljiv u situaciji u kojoj se na svetskoj likovnoj sceni iznova govori o Ťpovratku sliciť!

Milan Blanuša, profesor

Sladjana S. Stojanovic je mlada umetnica koja je nedavno završila Fakultet likovnih umetnosti u Beograd, otsek slikarstva.
Imao sam zadovoljstvo da više puta vidim njene radove, slike, crteže- koji u svom iskazu predstavljaju logican nastavak poetike evropskog novog ekspresionizma.
Ono što karakteriše ovo slikarstvo je boja, koja je za umetnicu i glavni sadržaj i uz prepoznatljiv gest, širinu poteza na odredjenom formatu. Odredjeni motivi , kao što su glave, predimenzionirana lica koji pokrivaju ceo format, samo su ideja polazište, da se izrazi slikarski gest.

Gordan Nikolic, profesor

Raznovrstan opus Sladane S. Stojanovic dovodi nas u nedoumicu kada se pitamo gde je dodir izmedu spontanog i smišljenog u nastanku umetnickog dela.
Njena cednost u izboru motiva i nacinu slikanja susrece se sa bujnom, snažnom pastom koja pomera, preklapa, razmešta; boja je cista a namaz socan i temperamentan.
Neposredno videno preneto je na sliku ubedljivo i strastveno.
Cist i jasan slikarski postupak i cesto iznenadujuci slikarski sklop, nosi u sebi autenticnu vrednost i omogucava raznovrsne puteve daljeg razvoja.